

Was hat mich inspiriert?
Der Dal ist sehr einfach zubereitet, nährstoffreich und lecker. Ich mag die typischen Indischen Gewürze, die mich nach Indien versetzen.
Vorbereitungszeit 15 Minuten Min.
Zubereitungszeit 25 Minuten Min.
Gericht Suppe
Land & Region Indisch
Kochutensilien
- Schneidebrett
- Messer
- Kochlöffel
- Suppenteller
- Grosser Topf
Zutaten
- 300 Gramm rote Linsen, gewaschen
- 2 geschälte Kartoffeln, kleingeschnitten
- 2 geschälte oder ungeschälte Karotten, fein gehackt
- 1 Chillischote, gehackt
- 1-2 Zwiebel, gehackt
- 400 Gramm gestückelte Dosentomaten oder frische Tomaten
- 600-800 ml Gemüsebrühe, nach Bedarf hinzugeben
- 200-300 ml Kokosnussmilch
- 1-3 Esslöffel Kokosöl oder anderes Fett nach Geschmack
- 2-3 Knoblauchzehen, nach Geschmack
- 1-2 Teelöffel Garam Masala, nach Geschmack
- 1-2 Teelöffel Kurkuma, nach Geschmack
- 1 getrocknet oder frische scharfe Chillischote nach Geschmack
- 1-2 Teelöffel Kreuzkümmel, ganz oder als Pulver, nach Geschmack
Anleitungen
Zubereitung
- Peel the potatoes and, if necessary, the carrots. If the carrots have been stored too long, peel them, otherwise a bitter and earthy taste might alter the flavour somewhat. Not so with fresh carrots. Cut into small or bite-sized pieces so that they will cook in the approx. 20 - 25 min cooking time.
- Cut the chillies into bite-sized pieces, size according to taste.
- Finely dice the onions.
- Garlic in garlic press or finely dice.
Cooking
- Heat coconut oil or fat in a large pot. Sauté onions for approx. 1 - 2 min, then add potatoes, carrots, chillies and garlic and mix, sauté for another 4 - 5 min.
- Add the lentils, spices and stir-fry again for approx. 1 - 3 min.
- Deglaze with 1 / 2 vegetable stock, add tomatoes and season with salt to taste. Bring to boil and simmer on low heat for approx. 20 - 25 min, stirring in between and adding the remaining vegetable stock to achieve the desired consistency of the soup, if desired.
- Add the coconut milk, stir and season with salt to taste.
Notizen
Tips: Important for the taste! Rinse lentils with cold water a few times, after each rinse the initially milky water becomes clear.