Go Back
Vorbereitungszeit 15 Minuten
Zubereitungszeit 25 Minuten
Gericht Suppe
Küche Indisch

Kochutensilien

  • Schneidebrett
  • Messer
  • Kochlöffel
  • Suppenteller
  • Grosser Topf

Zutaten
  

  • 300 Gramm  rote Linsen, gewaschen
  • 2 geschälte Kartoffeln, kleingeschnitten
  • 2  geschälte oder ungeschälte Karotten, fein gehackt
  • 1 Chillischote, gehackt
  • 1-2 Zwiebel, gehackt
  • 400 Gramm  gestückelte Dosentomaten oder frische Tomaten
  • 600-800 ml Gemüsebrühe, nach Bedarf hinzugeben
  • 200-300 ml Kokosnussmilch
  • 1-3 Esslöffel Kokosöl oder anderes Fett nach Geschmack
  • 2-3 Knoblauchzehen, nach Geschmack
  • 1-2 Teelöffel Garam Masala, nach Geschmack
  • 1-2 Teelöffel Kurkuma, nach Geschmack
  • 1 getrocknet oder frische scharfe Chillischote nach Geschmack
  • 1-2 Teelöffel Kreuzkümmel, ganz oder als Pulver, nach Geschmack

Anleitungen
 

Zubereitung

  • Peel the potatoes and, if necessary, the carrots. If the carrots have been stored too long, peel them, otherwise a bitter and earthy taste might alter the flavour somewhat. Not so with fresh carrots. Cut into small or bite-sized pieces so that they will cook in the approx. 20 - 25 min cooking time.
  •  Cut the chillies into bite-sized pieces, size according to taste.
  • Finely dice the onions.
  • Garlic in garlic press or finely dice.

Cooking

  • Heat coconut oil or fat in a large pot. Sauté onions for approx. 1 - 2 min, then add potatoes, carrots, chillies and garlic and mix, sauté for another 4 - 5 min. 
  •  Add the lentils, spices and stir-fry again for approx. 1 - 3 min.
  • Deglaze with 1 / 2 vegetable stock, add tomatoes and season with salt to taste. Bring to boil and simmer on low heat for approx. 20 - 25 min, stirring in between and adding the remaining vegetable stock to achieve the desired consistency of the soup, if desired. 
  • Add the coconut milk, stir and season with salt to taste.

Notizen

Tips: Important for the taste! Rinse lentils with cold water a few times, after each rinse the initially milky water becomes clear.